pühapäev, 10. oktoober 2010

Motivatsioonid blogosfääris

Motivatsioon - inimeste sisemised ajendid, põhjused ja jõud, mis mõjutavad tema tegevust. On olemas lausa motivatsiooniteooriad, kuid need käivad siiski pigem ettevõtluse ja juhtimise juurde, kuidas ettevõtte juht motiveerib oma töötajaid.
Motivaatoreid on seega nii väliseid kui sisemisi.
Blogimaailmas räägime just sisemistest motivaatoreist. Mis on need ajendid, mille pärast inimene istub arvuti ette ja kukub blogima.
Poliitikud, kes saavad ennast vabamalt väljendada ning vahest oma sõnumi kergemini viia inimesteni, kuigi vanem generatsioon ei pruugi sellisest võimalusest isegi mitte teadlikud olla. Eesti poliitikutest on blogisid väga paljudel, näiteks Jürgen Ligi, Isamaaliidu poliitikud ja palju teisi. Need blogid võib liigitada ka informatiivsete blogide hulka, kuigi nende informatiivsus läheb tihtipeale üle üksteise mustamisele ja nn "arvete klaarimisele".

Paremad informatiivsed ja instruktsioone jagavad blogid on Ettevõtete blogid, kus jagatakse informatsiooni uute toodete või võrreldakse olemasolevaid tooteid ning antakse nõu, kuidas üht või teist asja teha. Üheks näiteks võib siin välja tuua Photopointi blogi. Selles blogis on erinevad teemad ja ka arhiiv. Oma küsimusele vastuse leidmiseks saad kasutada otsingut. Informatsiooni jagatakse nii uute toodete kui ka programmide kohta, töövõtete kohta jmt. Igati kasulik ja tervitatav blogitüüp. Selliseid blogisid leiame internetist külluses.

Blogid on üheks heaks võimaluseks ka oma äri tuntust tõsta ning arendada kogu äri marketingi. Sellesse valdkonda kuuluvad ka kindlasti õpetlikud blogid, kus jagatakse teadmisi selles valdkonnas tegutsemiseks üldse, näiteks Turundus veebis.

Blogisid on muidugi tohutult palju ja kõik need täidavad mingit rolli blogimaailmas. On need blogid, mis on tõesti kellegi elektrooniline päevik, kus ta kirjutab oma igapäevastest tegemistest. Seda tüüpi blogisid kirjutavad tihtipeale just need, kes muudavad oma elukohta või lähevad reisile kuskile välisriiki. Väga hea võimalus ju kirjutada oma reisist vahetult seal, kus parajasti viibid. Lisada pilte, videosid jmt, ilmestamaks oma veebipäevikut. Näiteks Peaalaspidimaale.

Seega motivatsioone, mis ajendab kedagi blogima, on väga palju ja kõigil meil tihti väga erinevad. Iga inimene kirjutab just endale meeldival teemal. Mõnikord muidugi ka sellepärast, et õppeaines on nii ettenähtud nagu meiegi siin kõik kirjutame. Või siis sellepärast, et see on fun ning paljud teevad seda, enesenäitamise võimalus, grupeeritult sama huviala inimesed jpm. Blogisid on võimalik tekitada nii privaatseid, kus seda saavad näha vaid inimesed, kellel on selleks ligipääs, või avalikud, mida saavad näha kõik. Samad võimalused on ka blogide kommenteerimisel.

Peamiseks ajendiks peaks olema minu arvates see, et mul on midagi öelda, et sellest oleks kasu ka kellegi teisele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar