laupäev, 2. oktoober 2010

Sotsiaalsed võrgustikud

Mina valisin selle nädala kodutööks Windows Live Messengeri (WLM) ülevaate lähtudes Matt Webbi kriteeriumitest. Kõnekeeles nimetatakse teda lühidalt MSN, kuigi MSN- i tähendus on natuke teine. MSN (The Microsoft Network), see lühend tähendab tegelikult Microsoft Network'i (teenusepakkuja ja portaal) või siis protokolli, mida MSN Messenger kasutab. WLM on üks populaarsemaid suhtlusvõrgustiku klientprogramme, mis on mõeldud nii kodu- kui ka ärikasutajale. Sellele aitab kaasa ka pidev arendustöö ning võimaluste avardumine. Hetkel on allalaetav viimane versioon WLM 2011. Alates 19. juunil 2006 välja tulnud versioonist 8.0 kannab programm nimetust WLM. Alates versioonist 8.1 on WLM ka eestikeelne. Messenger on osa rakendusest Windows Live Essentials. WLE on programmide komplekt, mis aitab Windowsiga oma arvutis rohkem korda saata, alates kiirsõnumitest ja videovestlusest Messengeris kuni meili-, kalendri-, foto-, video-, dokumentide ühiskasutuse, ajaveebi ja pere turvalisuse programmideni.
Identiteet - esmakordsel kasutamisel tuleb luua oma Windows Live ID e. konto, kuhu saad sisestada enda kohta andmed, mida soovid avaldada. Hiljem, kui sul on juba konto, siis saad oma profiili täiendada-muuta. Pole muidugi ka mingeid piiranguid luua endast selline profiil nagu hetkel soovid. Ühel inimesele võib ju olla mitmeid kontosid erinevate seltskondadega suhtlemiseks, kui ta seda soovib. Peaasi, et ta siis neid ka hallata suudab. Saab lisada pildi või dünaamilise pildi, mis siis muutub vastavalt sinu tujudele
Kohalolek - virtuaalse ruumi jagamisest annavad märku ruudukesed kontakti pildi kõrval. Vastavalt selle värvile, saab kiire ülevaate, kas ta on vestluseks saadav, hõivatud, arvutist eemal või ei ole võrgus. Sätetes saab seada ka nii, et need, kes ei ole võrgus, siis neid ei kuvata teie nähtavas kontaktide loendis.
Suhted võib koondada ka rühmitamisega - saab luua oma kontaktidest grupid ning need, kellega soovid rohkem suhelda (sinu lemmiksõbrad), saad gruppeerida kataloogi Lemmikud. WLM seab sinu lemmiksõbrad eelisjärjekorda ning sa pääsed neile kiiremini ligi. Samuti saad luua kategooriad oma pereliikmetest, töökaaslastest jne. WLM võimaldab saada värskendusi sellest, mida su sõbrad teistes suhtlusvõrkudes teevad. Saab lisada teenuseid, nagu Facebook, MySpace, Blogger ja muud.
Vestlused - WLM on kiirsuhtluse klientprogramm ning mõeldud kahe või enama inimese vahelise vahetut, reaalajas toimuvat tekstiliste sõnumite vahetamisel baseeruvat suhtlust interneti vahendusel. Sellise sõnumitevahetuse ehk vestluste toimimispõhimõte on sarnane jututoale. Lisaks tekstilisele suhtlemisele on võimalik ka audio-videosuhtlus ning saata sõnum kontaktile, kes ei ole hetkel saadaval jpm.
Reputatsioon - WLM-s ei ole leidnud sellist kohta, kus saaks panna hindeid või punkte kas sinu profiilile või pilitidele.
Jagamine - lisaks lihtsatele failide ja lingi edastamistele läbi Messengeri vestlusakna on võimalik oma faile anda ühiskasutusse läbi SkyDrive. Kui on vaja kogu aeg ühiskasutust samade inimestega, saab luua asjade lihtsustamiseks rühma. Ühiskasutusse on võimalik anda meili abil või otse suhtlusvõrkudega. SkyDrive töötab ka koos Microsoft Officega, seega on kõik need dokumendid võimalik anda ühiskasutusse. Nendele failidele on ligipääs kõikjalt ning samuti ka mobiiltelefoniga. Ühiskastusse andmisele saab seda piirangud, kas seda näevad kõik (avalik) või ainult valitud (privaat). See kõik on sinu otsustada.

Windows Live Messenger on väga laialdaste võimalustega internetipõhine programm kui osata kasutada kõiki tema lisaprogrammikesi. Alati on abiks Spikrikeskus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar