teisipäev, 7. detsember 2010

Pettused - manipulatsioonid

Kõike, vähegi kahtlast toimingut, saaks vist nimetada pettuseks ja kellegagi manipuleerimiseks. Krediidi-, krediitkaarti-, kindlustus-, müügi- jne jne -pettused.

Väga palju on eesti ajakirjandus kajastanud krediitkaartipettuseid, kus kaasosalisteks eestlased ja ka juhtinud kogu petuskeemi. Näiteks hangitakse ohvrite arvutitesse tarkvara pähe sisestatud viiruse abil nende pangakontode paroolid ja värvatakse välisriikides kodanikud, kelle arvetele raha kantakse. On olemas vastavad foorumid, kus pakutakse müügiks lahtimuugitud pangakontosid ja nakatatud arvuteid. Sellised skeemid on rahvusvahelised ning varastatakse samuti krediitkaatide koode, luues uusi kaarte ja tühjendades pangakontosid. Seega väga oluline on jälgida, kuhu sa oma andmeid sisestad - tuntud on ju meil nn Swedbanki (Hansapank) koduleht, kus küsitakse kasutaja andmete uuendamist kõigi paroolidega jmt.

Kõigile on teada ka nn Nigeeria kirjad ja igasugused teated loteriivõitudest. Selliseid kirjut potsatab ikka postkasti ja imelik-imelik on inimesi, kes sellega ka kaasa lähevad. Mis neid küll selleks ajendab? Ahnus, kiire raha sära...? Üks omamoodi pettus on ka Eestis paar aastat liikunud, küll mitte just väga levinud, kuid olen sellest kuulnud. Välismaalt tuleb e-kiri hotelli broneerimise sooviga. Tavaliselt soovitakse ca 2 nädalat puhata ning pere on 5-8 liikmeline. Soovitakse saada hotelli broneeringu kinnitust ja maksmist krediitkaartiga. Muidugi, mida ei järgne on maksmine ning ka broneeringu kasutamine. Mõned korrad olen kuulnud, et küsitakse olematu makse tagastamist, mis oli kogemata tehtud nädalavahetusel jmt.

Harvad pole ka juhud ju näiteks ID-kaarti väärkasutamisest. Kellegi teise dokumendiga käiakse ööklubis vm. See on ju samuti pettus ja seadusvastane tegevus.

SMS-laenud võtmine kellegi teise identiteediga jne jne. Neid petuskeeme on palju - piiranguks ainult inimese enda fantaasia piiratus.

Selle kõige vältimiseks on kogu aeg räägitud - ärge andke oma paroole-kasutajatunnuseid-dokumente kellelegi teistele; sisestage erinevatele kontodele erinevad paroolid ja olgu need raskesti äraarvatavad; ärge kirjutage paroole "kollasele paberile" ja ärge jätke neid kergesti leitavatesse kohtadesse (arvuti sisenemise paroolid klaviatuuri või hiiremati all. Alles paar päeva tagasi kogesin ise seda "õnne" kui käisin ühel arvutit seadistamas). Neid soovitusi võiks nimetada käskudeks, aga kahjuks on palju neid, kes arvavad, et ega see minuga ei juhtu. Juhtub ikka küll, kui ise selleks hea pinnase lood.

Valvsust ja kindlameelsust oma asjade turvalisuse tagasmisel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar